Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pascal - Ramka i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dzisiaj próbowałem napisać program no dla was na pewno prosty (dopiero zaczynam) i mam problemy już od początku i prosiłbym o gotowca i najwyżej pobawie się tym kodem i zmienię z ramki na trójkąt.

W tym zadaniu chodzi o :

1. Napisz program, który obliczy sumę liczb ze zbioru {1111, 1112, ..., 2222}.
2. Napisz program, który wypisze podany znak (szlaczek), wskazaną przez użytkownika określoną ilość razy.
3. Napisz program rysujący ramkę z gwiazdek w kształcie prostokąta.

Ramka ma wyglądać tak i musi program korzystać z 'for' lub jak kto woli to może też być 'repeater' - tak mi się przynajmniej wydaje, że musi to być bo wiadomo bez pętli to lipa.

l1xwtp.jpg

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Przecież jasno napisałem, że proszę o GOTOWCA wiem, że wy nie lubicie tu takich ludzi ale jakbym chciał link do kursu jakiegoś to bym takowy temat napisał.. zresztą ja się uczę z książki bo jestem w pierwszej klasie informatycznej. Najgorzej mi idzie z programowaniem bo reszta tzn. grafika, www i urządzenia to rozumiem bardzo dobrze.

Opublikowano

@UP

Nie można nie umieć, bo to podstawy. On po prostu nie chce.

Przecież jasno napisałem, że proszę o GOTOWCA wiem, że wy nie lubicie tu takich ludzi ale jakbym chciał link do kursu jakiegoś to bym takowy temat napisał.. zresztą ja się uczę z książki bo jestem w pierwszej klasie informatycznej. Najgorzej mi idzie z programowaniem bo reszta tzn. grafika, www i urządzenia to rozumiem bardzo dobrze.

STOP proszeniom o gotowce :)

Tak na rozgrzewkę, zadanie nr 1

program rozgrzewka;
var
    i : Integer;
    suma : LongInt;
begin
    for i:=1111 to 2222 do
	begin
		suma:=suma+i;
	end;
	writeln(suma);
end.

//1. Napisz program, który obliczy sumę liczb ze zbioru {1111, 1112, ..., 2222}.

Opublikowano

Jesli chcesz zacząć programować... to przeczytaj kilka kursów, pobaw się programami tam zawartymi, sprawdź jak działają. To co tutaj napisałeś po przeczytaniu i przerobieniu nawet 1 pełnego kursu powinieneś z pewnością zrobić...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...